Condens

Condens

 

Regelmatig worden wij geconfronteerd met relatieve vochtigheid.

Lekkagesporen, schimmel in badkamers, verrotte onderdorpels van kozijnen; vaak is de relatieve vochtigheid de boosdoener.

 

Rond de 50% relatieve vochtigheid is voor ons mensen het beste klimaat om in te verkeren.

Als de vochtigheid van de lucht binnenshuis of op kantoor onder de 40% zakt, kunnen mensen daar gezondheidsproblemen van krijgen. Vaak krijgt men droge, geïrriteerde ogen en eventuele contactlenzen gaan irriteren. Duurt de te droge toestand langer, dan krijgt men op den duur een droge huid, is sneller verkouden en heeft men een mindere weerstand. Hoofdpijn en concentratieproblemen kunnen optreden.

 

Op langere termijn kunnen ook houten meubels scheurtjes krijgen en parket kan omhoog gaan staan. Muziekinstrumenten, zoals de piano en ook boeken hebben overigens te vaak last van droge lucht.

In musea doen ze er alles aan om de temperatuur en de daaraan gekoppelde luchtvochtigheid op hetzelfde peil te houden.

 

Niet alleen te droge lucht maar ook te vochtige lucht is ongezond. Bij een te hoge vochtigheidsgraad van boven 60% gedijt de huismijt prima, wat bij een aantal mensen allergische reacties kan opleveren. Ook ruikt het niet fris meer in huis en kan er schimmelvorming optreden, niet alleen op muren, maar ook achter kasten, onder de vloerbedekking en tegen plinten.

 

VERBETERING VAN DE LUCHTVOCHTGHEID

Te droge lucht kan eenvoudig verbeterd worden door een aantal planten in huis te nemen. Daarnaast kunt u in de wintertijd waterbakjes aan de verwarming hangen en het water daarin regelmatig aanvullen.

 

Te vochtige lucht kan aan een bouwkundig mankement liggen. Soms ook zijn er muren in de kelder vochtig. Zoek altijd uit waar het vocht vandaan komt en doe er iets aan met vochtwerende middelen. Er zijn ook luchtdrogers in de handel om eventueel vocht uit de lucht te halen.

Ook mensen produceren vocht. Dit vocht wordt, al dan niet gepaard gaande met luchtjes, opgenomen in de lucht. Op de slaapkamer zal derhalve de luchtvochtigheid na het slapen altijd hoger zijn dan voor het slapen.

Ventileren is dus heel belangrijk.

 

DAUWPUNT

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de waterdamp in de lucht begint te condenseren bij afkoeling van de lucht. Wanneer u in bijgaande tabel kijkt in de linker kolom bij de temperatuur van bijvoorbeeld 21 graden Celsius en vervolgens in de bovenste rij bij een relatieve vochtigheid van 50% en u kijkt op de kruising tussen kolom en rij, dan vind u de temperatuur (10 graden Celsius). Klik hier voor het Dauwpunt temperatuur tabel.

Dit is dus de temperatuur waarbij de waterdamp in de lucht gaat condenseren.

 

Als er iemand ’s winters met een bril op van buiten naar binnen komt beslaat (condenseert) vaak zijn bril. Dit houd in dat de temperatuur van de bril 10 graden Celsius is of lager.

Conclusie; als er in de ruimte een bouwkundig onderdeel is, bijvoorbeeld enkel glas of een binnenmuur van een niet geïsoleerde spouwmuur, welke de temperatuur van 10 graden Celsius of minder heeft, ontstaat condens op of in dit onderdeel. Op zich is dat geen probleem wanneer er op een bepaald moment lucht met een temperatuur hoger dat 10 graden Celsius langs stroomt. Het vocht zal dan in de lucht opgenomen worden.

Duurt de toetreding van vocht (condens) langdurig, dan kunnen schimmels ontstaan, houtrot optreden e.d.

Zorg dus altijd voor voldoende ventilatie. Haal ’s winters koude droge lucht naar binnen, verwarm deze, tijdens het verwarmen gaat deze lucht vocht opnemen uit de omgeving en zorg dat deze lucht weer naar buiten kan.

 

ERVARING

Wij zien vaak dat er verkeerd geventileerd wordt in de badkamer.

Zet voor het douchen de ventilatie op de hoogste stand. Sluit ramen en deuren en ga lekker douchen. Het ventilatiesysteem zal onder de douchedeur vandaan warme binnenlucht (van 21 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 50%) de badkamer inzuigen. Deze lucht kan nog veel vocht opnemen en dat gebeurd dan ook. Vervolgens brengt het ventilatiesysteem deze vochtige lucht naar buiten. Wanneer de beslagen spiegel binnen 15 minuten na het douchen weer helder is, wordt er op de juiste wijze geventileerd.

 

Koude lucht dient allereerst verwarmt te worden alvorens het vocht kan gaan opnemen. Bij een open raam in de badkamer trekt u de buitenlucht naar binnen welke vervolgens direct weer wordt afgezogen naar buiten. U bent dus buitenlucht aan het verplaatsen en schiet uw doel voorbij. Tevens zullen door de luchtstroom onderdelen in uw badkamer de buitentemperatuur aannemen waar de vochtige badkamerlucht weer op of in gaat condenseren.

Wanneer u meer wilt weten, kunt u bijvoorbeeld op internet zoeken naar relatieve vochtigheid. U zult veel tips en trucs aantreffen.

 

 

 

Bouwmij P.W. Schipper B.V.

Bouwmij P.W. Schipper B.V.